Skip links

Ίδρυση Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Ευρύτερης Περιοχής Ηρακλείου

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά
                   
Είναι γνωστό ότι η οικιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο. Η πολιτεία φάνηκε ανέτοιμη να προετοιμάσει και να δρομολογήσει την ορθολογική οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, με αποτέλεσμα οι Δήμοι της περιοχής να έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, τη λύση των οποίων προωθούν με τα μέσα που διαθέτουν. Η ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών που έχουν ανατεθεί, η εφαρμογή των μελετών που ολοκληρώνονται, η ανάθεση νέων και η ανάπλαση των προβληματικών οικιστικά περιοχών, είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες τους.
Η ολοκλήρωση όμως των πολεοδομικών μελετών που έχουν ξεκινήσει για την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ηρακλείου, Γαζίου και Νέας Αλικαρνασσού, εκκρεμεί χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται καθημερινά, αφού η πίεση για οικιστική ανάπτυξη είναι μεγάλη και τα φαινόμενα της αυθαίρετης δόμησης αναπόφευκτα.
Οι κυριότερες αιτίες γι’ αυτήν την πολύχρονη καθυστέρηση είναι η δαιδαλώδης διαδικασία που απαιτείται, η έλλειψη ενιαίου συντονιστικού κέντρου και η αδυναμία των πολεοδομικών υπηρεσιών να τα προωθήσουν αποφασιστικά, λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού και των πολλών αρμοδιοτήτων (έκδοση αδειών, έλεγχοι οικοδομών, αυτοψίες κλπ).
Προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, χρειάζεται στενή και τακτική συνεργασία μελετητών και επιβλέπουσας υπηρεσίας, όπως επίσης χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και οδηγίες που θα λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν.
Με το νόμο 2508/1997 προβλέπεται η ίδρυση Οργανισμού Εφαρμογής Ρυθμιστικού Σχεδίου στις μητροπολιτικές περιοχές, όπως η ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου, Γαζίου και Νέας Αλικαρνασσού, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους αντίστοιχους Δήμους.
Έργο του Οργανισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου, είναι η συστηματική ενεργοποίηση και παρακολούθηση της εφαρμογής και η εξασφάλιση της υλοποίησης των κατευθύνσεων, προτάσεων και μέτρων του ρυθμιστικού σχεδίου και προγράμματος περιβάλλοντος της αντίστοιχης περιοχής.
Στο έργο του Οργανισμού ανήκει η οικιστική οργάνωση, η εκπόνηση και η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και τα προγράμματα ανάπλασης προβληματικών περιοχών, που είναι επιτακτική ανάγκη για ορισμένες περιοχές με έντονη αυθαίρετη δόμηση στους Δήμους Ηρακλείου, Γαζίου και Νέας Αλικαρνασσού.
Ο Οργανισμός Εφαρμογής Ρυθμιστικού Σχεδίου της περιοχής Ηρακλείου, μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τις μελέτες για ένταξη στο σχέδιο: α) 6.500 στρ. περίπου στο Γάζι, β) 2.000 στρ. στο Σκαλάνι γ) 3.000 στρ. στις περιοχές Κάτω Κατσαμπά, Παπά Τίτου Μετόχι, Παγκρήτιο, Αγία Ειρήνη, Κορακοβούνι, Μαραθίτης και Αμφιθέα, καθώς και δ) το Γ.Π.Σ. για το σύνολο του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού και την επέκταση σχεδίου πόλης της Άνω Νέας Αλικαρνασσού, καθώς και να δρομολογήσει άμεσα την ανάθεση των νέων απαραίτητων μελετών.
Επειδή ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα στις 3-5-2006 με θέμα: «Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αναπτυξιακός Προγραμματισμός των Ο.Τ.Α.», ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει (εντός του καλοκαιριού) την προκήρυξη για εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων και ίδρυση Οργανισμών στις Μητροπολιτικές περιοχές Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου και Λάρισας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2508/1997, “αποκλείοντας ή μεταθέτοντας” τις υπόλοιπες περιοχές που εμπίπτουν στο νόμο, όπως είναι η ευρύτερη οικιστική περιοχή του Ηρακλείου και
επειδή οι  οικιστικές  πιέσεις  στην  ευρύτερη  περιοχή  του  Ηρακλείου  είναι  από  τις  μεγαλύτερες  στην  χώρα και οι Δήμοι της περιοχής επιθυμούν και ζητούν την ενίσχυση τους από την πολιτεία όπως προβλέπεται από το νόμο 2508/97 και την δημιουργία και χρηματοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου για την περιοχή των Δήμων Ηρακλείου, Γαζίου και Νέας Αλικαρνασσού

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Αν έχει συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και το Τ.Ε.Ε., προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των μελετών που  εκκρεμούν;
2.    Αν προτίθεται να εντάξει στη σχετική προκήρυξη και την ευρύτερη  περιοχή του Ηρακλείου (Δήμοι Ηρακλείου, Γαζίου, Νέας Αλικαρνασσού  κ.λ.π.) προκειμένου να ιδρυθεί Οργανισμός  Ρυθμιστικού  Σχεδίου  της  ευρύτερης  περιοχής  Ηρακλείου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα