Skip links

Ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία “Ελληνική Ένωση Φυσικών”

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ : Α) ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Π. Παυλόπουλο, Β) Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Μ. Γιαννάκου

Με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο Νόμο 2327/31-07-1995, ιδρύθηκε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Ένωση Ελλήνων Φυσικών”. Ο νόμος προέβλεπε ότι μέσα σε ένα χρόνο έπρεπε να εκδοθεί Π.Δ. που θα καθόριζε τον τρόπο λειτουργίας και τα όργανα διοίκησης του Ν.Π. Το σωματείο “Ένωση Ελλήνων Φυσικών” ήταν υποχρεωμένο να καταθέσει τις προτάσεις του μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Επειδή δεν κατέστη δυνατό να υποβληθούν (δεν υποβλήθηκαν ποτέ) οι προτάσεις αυτές η προθεσμία χάθηκε, με αποτέλεσμα ο νόμος να μείνει ανενεργός.
Πριν από τέσσερα (4) χρόνια συστάθηκε μια επιτροπή από στελέχη των Διοικήσεων των Παραρτημάτων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που είχε σαν στόχο να ετοιμάσει ένα καταστατικό για Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο υιοθέτησε η κεντρική διοίκηση ύστερα από πολλές πιέσεις, και δεσμεύθηκε ότι θα το προωθήσει προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία “Ελληνική Ένωση Φυσικών”.
Η μεταβολή αυτή είναι παραπάνω από αναγκαία επειδή:
•    Το καταστατικό της Ένωσης είναι απηρχαιωμένο (1930) και προβλέπει, μεταξύ των άλλων, κάτι απαράδεκτο για την εποχή μας και υποτιμητικό για την επαρχία, ότι: μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης μπορούν να είναι μόνο όσοι κατοικούν στο λεκανοπέδιο Αττικής.
•    Αλλαγή του καταστατικού δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει γιατί δεν είναι εύκολο να συγκροτηθεί καταστατική Γενική Συνέλευση με την απαιτούμενη απαρτία από τα περίπου 10.000 μέλη διασπαρμένα σε όλη την Ελλάδα. Όσες φορές επιχειρήθηκε να τροποποιηθεί συναινετικά απέτυχε γιατί κάθε φορά κάποιο μέλος ή Παράρτημα δε συμφωνούσε με τις προτεινόμενες αλλαγές, ετίθετο θέμα απαρτίας και η Γ.Σ. διαλυόταν.
•    Οι εκάστοτε διοικήσεις ενδιαφέρονται μόνο για την Αθήνα και αγνοούν επιδεικτικά την επαρχία. Διοργανώνουν σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και συμπόσια μόνο στο λεκανοπέδιο και μόνο για τους Αθηναίους. Ούτε καν το περιοδικό “Φυσικός Κόσμος” δε στέλνουν στην επαρχία.

Επειδή πληροφορούμαστε ότι το κείμενο του καταστατικού που επεξεργάστηκε η επιτροπή, “εγκρίθηκε” από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και από τους νομικούς συμβούλους του κ. Παυλόπουλου και βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας και
επειδή η ίδρυση ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Ελληνική Ένωση Φυσικών” όπως είναι η “Ένωση Ελλήνων Χημικών”, θα δώσει ξανά την ευκαιρία σ’ όλους τους Φυσικούς σ’ όλη τη χώρα να συμμετέχουν στα δρώμενα του κλάδου και θα καταξιώσει την Ε.Ε.Φ. σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο      

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Αν προτίθενται να προωθήσουν την ίδρυση του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνική Ένωση Φυσικών” σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί;
  

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου
Μιχάλης Παντούλας
Θεοδώρα Τζάκρη
Χρήστος Αηδόνης
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Γιάννης Βλατής
Γιάννης Δριβελέγκας
Σάββας Εμινίδης
Βασίλης Έξαρχος
Κώστας Καϊσερλης
Μιχάλης Καρχιμάκης
Απόστολος Κατσιφάρας
Άγγελος Μανωλάκης
Μανόλης Όθωνας
Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη
Χάρης Τσιόκας
Μάρκος Μπόλαρης

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα