Skip links

Ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο

-Όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη λειτουργεί ένα Εφετείο που εδρεύει στα Χανιά και έχει αρμοδιότητα για όλες τις υποθέσεις του νησιού.
Το Πρωτοδικείο Ηρακλείου αποτελεί το μεγαλύτερο σε κίνηση επαρχιακό Πρωτοδικείο της χώρας. Το Ηράκλειο είναι η έδρα της Περιφέρειας Κρήτης και δεν διαθέτει Εφετείο, ενώ όλα τα υπάρχοντα Εφετεία εδρεύουν σε έδρες Περιφερειών.
Κάθε δεκαετία , 80.000 περίπου κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν στο Εφετείο, προκειμένου να παραστούν στην εκδίκαση των υποθέσεων τους
Οι πολίτες αυτοί χάνουν 750.000 ώρες εργασίας, που μαζί με τα μεταφορικά και τα έξοδα ολιγόωρης παραμονής τους στα Χανιά, κοστίζουν 5 δις. δρχ. ή 150 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι πληρώνουν επιπλέον αυξημένες αμοιβές στους δικηγόρους τους και κάποιοι από αυτούς καταδικάζονται, επειδή οι μάρτυρές τους αρνούνται να διασχίσουν το νησί για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, ενίοτε και πέμπτη φορά για να καταθέσουν.
Το ίδιο διάστημα, κάθε δικηγόρος που μεταβαίνει δύο μόνο φορές το μήνα στο Εφετείο, διανύει συνολικά 144.000 χλμ. (από το Λασίθι) ή 67.000 χλμ. (από το Ηράκλειο), για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.
Είναι προφανές επομένως, ότι εξαιτίας της ως άνω κατάστασης, η ισονομία των πολιτών κατά την απονομή της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης στην Κρήτη έχει διαταραχθεί, αφού οι κάτοικοι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου δεν δικάζονται με τους ίδιους όρους με τους λοιπούς Κρητικούς και τους άλλους Έλληνες. Γι’ αυτό και πολλοί από τους πολίτες αποφεύγουν να προσφύγουν στο Εφετείο, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τα αυξημένα έξοδα και την ταλαιπωρία.
-Το Εφετείο Κρήτης, κατά την τριετία 2001-2003 εξέδωσε συνολικώς 7.322 αποφάσεις, ποσοστό 60% περίπου των οποίων , δηλαδή 4.247, αφορούσε σε υποθέσεις των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Αφαιρουμένων των υποθέσεων αυτών, απομένουν προς εκδίκαση στο Εφετείο Κρήτης (Χανιά), 3.075 υποθέσεις.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα Εφετεία Δωδεκανήσου (Ρόδος), Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), και Λαμίας δίκασαν 2.289, 3.004 και 2.552 υποθέσεις αντίστοιχα. Είναι επομένως προφανές ότι ουδόλως πρόκειται να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Εφετείου που λειτουργεί στα Χανιά εφόσον ιδρυθεί Εφετείο και στο Ηράκλειο, αφού άλλα Εφετεία λειτουργούν ήδη εύρυθμα με μικρότερο αριθμό υποθέσεων. Τουναντίον, η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο θα συντελέσει στην εύρυθμη λειτουργία αμφοτέρων, αφού θα δικάζουν μικρότερο αριθμό υποθέσεων και οι δικάσιμες θα είναι συντομότερες. Άλλωστε και κατά το απώτερο παρελθόν στην Κρήτη λειτουργούσαν δύο Εφετεία.
Σημειωτέον, ότι κανένα άλλο Εφετείο στη χώρα δεν δικάζει τον τεράστιο αριθμό υποθέσεων που δικάζει το Εφετείο Κρήτης.
Επιπλέον:
    α. Σε καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν υπάρχει τέτοια απομάκρυνση του Εφετείου από την περιοχή από την οποία προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των υποθέσεών του.
    β. Καμία άλλη έδρα Περιφέρειας σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν στερείται Εφετείου.
    γ. Κανένα σοβαρό αντεπιχείρημα δεν προτάσσεται για τη μη ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο
δ. Επιτροπή που συνεστήθη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το έτος 2000 (επί υπουργίας Σταθόπουλου) αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο και κατά πλειοψηφία την ίδρυση μεταβατικών εδρών Εφετείων στη Χαλκίδα (από την Αθήνα) και στη Λιβαδειά (από τη Λαμία). Οι μεταβατικές αυτές έδρες έγιναν όλες, εκτός από εκείνη του Ηρακλείου. Σύμφωνα δε με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επίκειται η ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο και Διοικητικού Εφετείου στο Μεσολόγγι.
Έτσι, η Στερεά Ελλάδα (εκτός της Αττικής), με πληθυσμό 830.639 κατοίκους , έχει σήμερα τρία Εφετεία (Λαμία- Χαλκίδα- Λιβαδειά) και επίκειται  η ίδρυση  και τέταρτου Εφετείου στο Αγρίνιο.
Η Κρήτη, με πληθυσμό 601.159 κατοίκους έχει μόλις ένα Εφετείο. Σημειωτέον, ότι το Ηράκλειο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, ενώ ο πληθυσμός της Κρήτης σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν συνολικά 601.159 κάτοικοι (Ηράκλειο 295.312, Λασίθι 75.903, Ρέθυμνο 81.781 και Χανιά 148.163 κάτοικοι), εκ των οποίων οι 371.215, δηλαδή ποσοστό 61,35%, είναι κάτοικοι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα Χανιά για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.
ε) Όλες οι δικαστικές ενώσεις (Δικαστών και Εισαγγελέων ) έχουν ζητήσει την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, το ίδιο και ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η λειτουργούσα επιτροπή για τη χωροταξική κατανομή των δικαστηρίων της χώρας είναι ενήμερη για όλα αυτά τα στοιχεία, παρόλο που η παράταση που  δόθηκε στη λειτουργία της δεν οφειλόταν στην έλλειψη στοιχείων, αφού το θέμα έχει μελετηθεί πολλές φορές. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι η δημιουργία Εφετείου στο Ηράκλειο δεν επιβαρύνει με σοβαρές δαπάνες τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ο Δήμος Ηρακλείου έχει δεσμευτεί για τη στέγασή του, μέχρις ότου αποπερατωθεί το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.  Υπουργός Δικαιοσύνης :
1.    Για την επιλεκτική παραπομπή του θέματος αυτού, δηλαδή της ίδρυσης δεύτερου Εφετείου στην Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, για δεύτερη φορά σε επιτροπή, δεδομένου ότι άλλα Εφετεία (π.χ. Εφετείο Καλαμάτας και Εφετείο Λαμίας ) ιδρύθηκαν χωρίς προηγούμενη απόφαση οποιασδήποτε επιτροπής.
2.    Για την παραπομπή του θέματος σε επιτροπή εκ νέου, τη στιγμή που για την ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο υπήρχε ομόφωνη απόφαση προηγούμενης αντίστοιχης επιτροπής.
3.    Για τη αρνητική κυβερνητική στάση και τους λόγους που την υπαγορεύουν για την ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο, τη στιγμή μάλιστα που ευαγγελίζεται ότι πυρήνας της πολιτικής της είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

16-11-2005
Οι Επερωτώντες  Βουλευτές
Μανόλης Στρατάκης, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Μάνος Φραγκιαδουλάκης, Στέλιος Ματζαπετάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου ,Μιχάλης Καρχιμάκης                      

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα