Skip links

Ίδρυση επαγγελματικών σχολών β’θμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΣ)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο

Ο νομός Ηρακλείου και η Κρήτη κατά την τελευταία 20ετία έχει μια δυναμική πορεία ανάπτυξης, που εκφράζεται από τη σημαντική βελτίωση όλων των ποσοτικών μεγεθών.
Στη νέα ανταγωνιστική εποχή που ζούμε αυτό που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ηρακλείου και της Κρήτης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας με τη βελτίωση της ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής, της μεταποίησης καθώς και σε όλες τις δράσεις παροχής υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η γνώση μέσα από την ειδίκευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία, η μεταποίηση των προϊόντων και η πιστοποίηση και διασφάλιση της ποιότητας σ’ όλα τα στάδια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα ακόμη πιο δυναμικό, αγροτοδιατροφικό τομέα στο νησί.
Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για τη δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχει τη δυνατότητα για τη δημιουργία Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), που θα παρέχουν ειδίκευση και καταρτισμένα στελέχη.
Στο νομό Ηρακλείου εξαιτίας της σημαντικής παραγωγής, υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία Επαγγελματικών Σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως:

      -Αμπελουργίας –Οινολογίας
      -Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας
      -Επεξεργασίας κρέατος
      -Ελαιοκομίας και ελαιολάδου
      -Ανθοκομίας – Κηποτεχνίας
      -Θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών / κηπευτικών,

που θα συμβάλουν στην αγροτική ανάπτυξη και την ανταγωνιστική γεωργία και θα δώσουν τα απαραίτητα στελέχη για την πιστοποιημένη ποιοτική παραγωγή τροφίμων.
Εκτός αυτών, η δημιουργία των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) στην ύπαιθρο του νομού θα δώσει περισσότερες δυνατότητες για τους νέους και τις νέες που μένουν στον τόπο τους, ενώ σήμερα όσοι ενδιαφέρονται να ειδικευτούν σε μια από τις υπάρχουσες στα αντίστοιχα ΤΕΕ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ειδικότητες, πρέπει να μεταβούν, για την Οινολογία στη Νεμέα Κορινθίας, για την Τυροκομία – Γαλακτοκομία στα Ιωάννινα, για τη Σχολή Κρέατος στην Αθήνα, όπου υπάρχει και μεγάλη λίστα αναμονής.        

Επειδή, οι Επαγγελματικές Σχολές σύμφωνα με το νόμο μπορούν να δημιουργηθούν από τα αντίστοιχα, με την ειδικότητα, Υπουργεία αλλά και από ιδιώτες

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός 
  
1.    Αν προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προχωρήσει στην ίδρυση των παραπάνω Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και ποια διαδικασία απαιτείται γι’ αυτό;
2.    Αν μπορεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή κάποιος Δήμος να ιδρύσει δική του Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) και με ποια διαδικασία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα