Skip links

Ίδρυση έδρας Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη

Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Κύριε Υπουργέ,

    Σύμφωνα με το κυβερνητικό σας πρόγραμμα, στις προτεραιότητες σας είναι, η διασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και η συνέχεια και η συνέπεια του κράτους απέναντι στον πολίτη.
Με αυτό δεδομένο, όπως επανειλημμένα σας έχουμε κάνει γνωστό, στην Κρήτη, η έδρα του Εφετείου είναι στα Χανιά. Παρέμεινε δε εκεί και μετά τον ορισμό του Ηρακλείου ως έδρας της Περιφέρειας Κρήτης,  σε αντίθεση  με άλλες περιοχές της χώρας που η έδρα της Περιφέρειας είναι κοινή με την έδρα του Εφετείου ή υπάρχει μεταβατική έδρα.
    Σε απάντηση σας στην υπ’ αριθμό 6166/16-12-2004 ερώτησή μας με θέμα ‘‘ίδρυση έδρας Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη’’ αναφέρατε ότι: ‘‘…η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την εκπόνηση Πανελλαδικού Σχεδίου Χωροταξικής Κατανομής των Δικαστηρίων παντός βαθμού και δικαιοδοσίας εξετάζει όλα τα αιτήματα ίδρυσης Δικαστηρίων της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ίδρυσης Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη. Το έργο της είναι ιδιαίτερα βαρύ και σημαντικό και κατά συνέπεια το πόρισμα της  δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί’’. Και ενώ περιμέναμε το πόρισμα της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής,, πληροφορούμαστε   για την ίδρυση Εφετείου σε Καλαμάτα, Αγρίνιο, Χαλκίδα και Μυτιλήνη και ότι  ο νομός  Αιτωλοακαρνανίας δικαιούται  Εφετείο και Διοικητικό Εφετείο, όχι όμως και η Ανατολική Κρήτη. Κατόπιν τούτων γεννώνται  εύλογα ερωτηματικά κατά πόσο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες με τα ίδια κριτήρια.
    Επειδή στις 15-6-2005 εγκαινιάζοντας το νέο Εφετείο Καλαμάτας αναφέρατε ότι: ‘‘… το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης και του νομού… Το νέο Εφετείο της Καλαμάτας έρχεται πράγματι να καλύψει μια ουσιαστική ανάγκη. Επί σειρά ετών, οι Μεσσήνιοι πολίτες ήσαν αναγκασμένοι να μετακινούνται στο Ναύπλιο για να ασκήσουν και να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους’’.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ,

1.    Ισχύουν και για τους πολίτες της Ανατολικής Κρήτης οι παραπάνω δηλώσεις σας;
2.    Υπάρχει πόρισμα από την Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή;
3.    Αν ναι, ποιο το πόρισμά της για την ίδρυση έδρας Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη;
4.    Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει ακόμα πόρισμα και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα η επιτροπή θα αποφανθεί;

Ζητούμε να μας κατατεθούν τα πρακτικά της παραπάνω ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση Πανελλαδικού Σχεδίου χωροταξικής κατανομής των Δικαστηρίων.

Οι Βουλευτές

Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη
Μανόλης Στρατάκης
Μάνος     Φραγκιαδουλάκης
Στέλιος Ματζαπετάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μιχάλης Καρχιμάκης

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα