Skip links

Άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ανδρέας Παπανδρέου. Ο άνθρωπος. Ο Έλληνας, Ο Επιστήμονας. Ο Πολιτικός. Ο Ηγέτης.
8 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη μέρα όπου ο μεγάλος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης πέρασε στην ιστορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός που κατόρθωσε όχι μόνο να ενώσει τη κατακερματισμένη δημοκρατική παράταξη, αλλά και να δώσει προοπτική εκπλήρωσης των οραμάτων και των αγώνων γενεών. Ο ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατόρθωσε να συσπειρώσει όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής νεολαίας και του τόπου.
Μεγάλα κοινωνικά στρώματα νέων, αγροτών, εργαζομένων, υπαλλήλων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων, συσπειρώθηκαν γύρω από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και τερμάτισαν την επί δεκαετίες κυριαρχία, των διαφόρων όψεων της Δεξιάς. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν το Κίνημα που έδωσε προοπτική στο υπόλοιπο μισό των ελλήνων που αντιμετώπιζαν την αδιαφορία ή και το κυνηγητό του Κράτους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο πραγματικός θεμελιωτής της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, αφού οι Κυβερνήσεις τους αποκατέστησαν πλήρως όλα τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και θεμελίωσαν μια πραγματική πολιτική, αλλά και οικονομική δημοκρατία στη χώρας μας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο Κυβερνήτης που θεμελίωσε το Κράτος Πρόνοιας και ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της υπαίθρου και την οικονομική ενίσχυση των αγροτών. Ήταν αυτός που διακήρυξε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες του λαού και του τόπου. Ήταν αυτός που εισήγαγε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό της δρόμο, όχι ως «φτωχό συγγενή», αλλά ως ισότιμο εταίρο, διεκδικώντας αναπτυξιακά, επενδυτικά και κοινωνικά προγράμματα.
Σήμερα 8 χρόνια μετά οι ιδέες, τα οράματα, οι αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου συνεπαίρνουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και είναι κυρίαρχα στη καθημερινή πολιτική σκηνή. Ακόμα και η ελληνική δεξιά, η Νέα Δημοκρατία καθημερινά δανείζεται και χρησιμοποιεί εκφράσεις και πολιτικές αναφορές που βρίσκονται στο πυρήνα της πολιτικής και της δράσης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεχίζει να πορεύεται, υπό την ηγεσία του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου με βάση τις παρακαταθήκες του αείμνηστου ιδρυτού του. Σήμερα γυρίζοντας μια νέα σελίδα αναζητούμε το σύγχρονο όραμα της αριστεράς. Το όραμα που δίνει το πρώτο λόγο στους πολίτες. Το όραμα που βάζει στο επίκεντρο τη κοινωνία και τις ανάγκες της. Το όραμα που στηρίζει την ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη και δουλειά για όλους. Το όραμα που ενισχύει το Κοινωνικό Κράτος και τις πολιτικές στήριξης των αδυνάτων στη πόλη και την ύπαιθρο. Το όραμα που κάνει πράξη την αποκέντρωση, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συμμετοχική δημοκρατία.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό πατριωτικό κίνημα, που με την εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων διασφάλισε με τον καλύτερο τρόπο τα στρατηγικά και ουσιαστικά συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση και την ελπίδα των αδύναμων κοινωνικών ομάδων της πατρίδας μας για την διαμόρφωση μιας νέα πλειοψηφίας προόδου και ανατροπών.
8 χρόνια μετά την μεγάλη απώλεια για την δημοκρατική παράταξη και τη πολιτική ζωή της χώρας, όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όλοι εμείς που από πολλά μετερίζια υπερασπίσαμε τις πολιτικές και τους στόχους του λαού μας μέσα από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δηλώνουμε παρόν. Δηλώνουμε παρόν στη Νέα Εποχή, με αφετηρία της Διακηρύξεις της 3ης Σεπτέμβρη και με στόχο την υλοποίηση των οραμάτων του «Ανδρέα».

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα